SARIYER 95 PROJESİ ŞİMDİ ONLINE | SARIYER BELEDİYESİ
İletişim   Sarıyer TV
Sarıyer Belediyesi
contetns

SARIYER 95 PROJESİ ŞİMDİ ONLINE

03.04.2020
Bebeklerin, çocukların ve ailelerin uygun şartlarda yaşayabilecekleri sağlıklı, refah ve canlı kentler yaratmak için yürütülen Sarıyer 95 projesi dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle evlerde online olarak yapılmaya devam ediyor. Anneye gönüllü danışmanlık hizmetleri ve psikolojik destek veren bu proje ile fiziki alanlar, küçük çocukların oyun oynayabilecekleri şekilde düzenleniyor.

Koronavirüs sebebiyle önceden düzenli olarak yapılan aile ziyaretleri şimdilik görüntülü görüşmelerle gerçekleşiyor. Annelerle işbirliği yapılarak yürütülen projede gerçekleşen etkinliklerde kaydedilen videolar ve çekilen fotoğraflar sariyer95_projesi instagram hesabından yayınlanarak tüm Sarıyerlilerle paylaşılıyor. Yürütülen çalışma hakkında bilgi veren Sosyolog Berivan Özenç Gündüz, “Anne ve babaların günlük rutinlerinde (evi süpürmek, silmek vb.) çocukların dikkatini ses ya da ışık ile çeken eşyaları deneyimleyerek keşfederek öğreneceğini dile getirip rutinlere bebeklerini de dâhil etmelerini istiyoruz. Evde kaldıkları süre boyunca çocuklar evde keşif içerisinde olacaklar bu süreci onların keşfederek öğrenmelerini destekleyerek geçirmelerini istiyoruz. Olabildiğince kitap okumanın, özellikle ebeveynle kitap okumanın üzerinde sıklıkla duruyoruz bu süreçte. Sokak hayvanlarını salgın sürecinde beslemelerini istiyoruz. Vermiş olduğumuz bu bilgileri Sarıyer95 anneleri haricinde Sarıyer’deki diğer annelere de ulaştırmak istiyoruz. Çalışmalarımızı görebilmek için sariyer95_projesi instagram hesabını takip edebilirsiniz” dedi.

NEDİR SARIYER 95?

Hollanda merkezli Bernard van Leer Vakfı öncülüğünde başlatılan ‘Sarıyer95’ projesi, dünyaya 95 santim boyundan bakan bir çocuğun gözünden daha yaşanılabilir bir kent tasarlamayı planlıyor. Sarıyer Belediyesi’ de geçtiğimiz yıllarda gönüllü ailelerle başlattığı projenin üzerine her geçen gün yenilikler ekleyerek devam ettiriyor. Sosyal destekte, annenin gebeliğinden çocuğun 3 yaşına kadar olan süreci, sosyal uzmanlar tarafından evlere yapılacak olan ziyaretlerle şekillendirmeye yardımcı oluyor. Bu kapsamda, tek tek evleri ziyaret eden uzmanlar anne ve babalara beslenme, sağlık, bakım, doğum sonrası depresyon, çocuk ve beyin gelişimi konularında bilgiler veriyor. Daha sonra aileler ve çocuklar bu bilgiler kapsamında kullanabilecekleri eğitsel malzemelerle destekleniyor.