SU ÜRÜNLERİ EĞİTİM SEMİNERLERİ PROGRAMI BAŞLADI | SARIYER BELEDİYESİ
İletişim  
Sarıyer Belediyesi
contetns

SU ÜRÜNLERİ EĞİTİM SEMİNERLERİ PROGRAMI BAŞLADI

15.02.2015

Sarıyer Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Sarıyer Kaymakamlığı, Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ve Su Ürünleri Mühendisleri Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği Su Ürünleri Eğitim Semineri programı Sarıyer Belediyesi Evlendirme Dairesi ve Kültür Merkezi’nde başladı. 

 
Bu yıl 3. Sü düzenlenecek olan seminer için çok sayıda balıkçı ve balıkçı adayları programa katılım sağladı. 15 Şubat – 19 Nisan tarihleri arasında her hafta Pazar günü 11.30-13.30 saat aralığında düzenlenecek olan seminerlere katılan 7’den 70’e tüm katılımcılara eğitim programı sonunda sertifika verilecek. 
 
Sarıyer Belediyesi Kültür Merkezi ve Evlendirme Dairesi’nde düzelenen seminere katılanlar balık ve diğer su ürünlerini tüketme nedenleri, geleneksel ve kaybolmaya yüz tutmuş balık tutma yöntemleri, balık ve diğer su ürünlerinin muhafaza ve raf ömrü, seyyar balık satışında hijyen kuralları ve amatör dalyan balıkçılığı, balık ve diğer su ürünlerinin avlanma boyları ve koruma altındaki türler, balık çiftlikleri ve çiftlik balıkları hakkında bilinen yanlışlar, rüzgar-fırtına yön ve isimleri ile seyir seferleri ve işaretlerin anlamı, akvaryum balıkları bakımı ve birbirleriyle uyumu, deniz suyu ve içme suyu kaynaklarının ne kadar güvenli olduğu gibi bir çok konuda eğitim alacaklar.
 
Prof. Dr. Meriç Albay: Balıkçılık alanında donanımlı bir belediye başkanı bizim için büyük bir şans.
 
Seminerin açılış gününde bir konuşma yapan İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı ve Su Ürünleri Mühendisleri Derneği Başkanı Meriç Albay, böyle bir seminerin su ürünleri açısından Türkiye’nin merkezi sayılabilecek bir ilçede yapılıyor olmasının önemine değindi. Su ürünleri ve balıkçılık alanında donanımlı ve bilgili bir belediye başkanının olmasının da kendileri için büyük bir şans olduğunu dile getiren Albay, balıkçılığın ülkenin en büyük endüstri olması gerektiğini belirtti.

Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık: Çevre kirliliği sudaki canlıları da zehirliyor.
 
Balıkların ve diğer deniz canlılarının da çevre kirliliğinden etkilendiğini anlatan Ahmet Atalık, balıkların sadece dış görünüşlerinin yanıltıcı olmaması gerektiğini, ağır metallerin ve tarımsal ilaçların da sudaki canlıları zehirlediğini belirtti. Bu konuda hassas bir belediye ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir arada bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Ziraat Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, katılımcılara teşekkür etti.

Başkan Şükrü Genç: “Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin bir balıkçılık yasası yok” 
 
İlk olarak 2009-2010 sezonunda Rumeli Kavağı’nda gerçekleştirdikleri Balıkçılık Kurultayı ile olta ve tekne balıkçısını buluşturduklarını söyleyen Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, bir araya gelemezler dedikleri balıkçıların oldukça demokratik bir ortamda konuşarak sorunlarını dile getirdiklerini ve bu güzel ortamın bu günlere gelmelerine vesile olduğunu belirtti. Balık kıtlıklarının balıkçılara yüklenildiği günleri geride bıraktıklarını hatırlatan Genç, balık ölümlerinin müsebbibinin balıkçılar değil, çevre kirliliği olduğunu söyledi. Yerel yöneticilerin yaşamın her alanında olmaları gerektiği gibi balıkçılıkta da öne çıkmalarının zorunluluk olduğunu söyleyen Başkan Genç, Türkiye’nin 3 tarafının da denizlerle çevrili olmasına rağmen bir balıkçılık yasasının çıkarılmamasının oldukça düşündürücü ve üzücü olduğunu da sözlerine ekledi.

Dr. Şafak Ulusoy, “Su Ürünlerini Neden Tüketmeliyiz?” konulu bir sunum yaptı.
 
İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim görevlisi Dr. Şafak Ulusoy, “Doğru bildiğimiz yanlışlar” ve “Su ürünlerini neden tüketmeliyiz” başlıkları altında bir sunum gerçekleştirdi. Avlanan ve yetiştirilen su ürünlerinin yıllık miktarlarını ve balık tüketiminin insan vücuduna yaptığı olumlu etkileri de anlatan Ulusoy, Türkiye’nin balık tüketimi oranlarında dünyada son sıralarda olduğunun da altını çizdi.
 
Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, büyük ilgi gören seminerin açılış konuşmalarını gerçekleştiren katılımcılara birer teşekkür çiçeği takdim etti. Seminere ayrıca Sarıyer Belediyesi Meclis üyeleri, Başkan Yardımcıları, sivil toplum kuruluşları, belediye birim müdürleri, muhtarlar, balıkçılar ve Sarıyerli vatandaşlar katıldı.